6 rád ako správme používať trezor

6 rád ako správme používať trezor
Fieldset
Anonymný
10. 5. 2019
0 komentárov

Domáci trezor nie je na milión eur !
V prvom rade si treba uvedomiť aký domáci trezor máme a koľko peňazí do neho môžeme skryť, pričom nejde ani tak o veľkosť ako o zabezpečenie proti zlodejom. Ak sa jedná o sejf v základnej bezpečnosti, môžeme do neho skryť hotovosť do 1000€. Ak by sa jednalo o bankový trezor, môžeme do neho skryť aj milión eur. V nasledujúcej tabuľke prikladáme doporučené bezpečnostné triedy trezoru podľa hodnoty poisteného majetku v trezore:

Bezpečnostná trieda

Počet zámkov

Cca. poistná suma

0.

1ks triedy A

9 958 €

I.

1 ks triedy A

16 596 €

II.

1 ks triedy A

39 832 €

III.

1 ks triedy B

132 775 €

IV.

2 ks triedy B

200 000 €

V.

2 ks triedy B

500 000 €

Nehovorte nikomu o svojom trezore !
O trezore by malo vedieť čo najmenej ľudí, nemalo by naň byť priamo vidieť, najlepšie ak máte trezor skrytý v s skrini, za obrazom alebo v tajnej miestnosti napríklad za knižnicou. Taktiež je nebezpečné ak pri zadávaní bezpečnostného kódu na kombinačnom alebo elektronickom zámku na Vás pozerajú iní ľudia. Pri tejto činnosti by na Vás nikto nemal pozerať a to ani z väčšej diaľky. Dobré je neumiestňovať trezor oproti oknám cez ktoré by bola možnosť prečítať tajnú kombináciu k Vášmu trezoru.

Nikdy neopúšťajte otvorený trezor
Trezor nie je chladnička. Nemal by zostať otvorený. Správny a najbezpečnejší postup je, že otvoríte trezor, vyberiete si potrebné veci a trezor ihneď zamknete. Štátne aj bankové inštitúcie takýto postup majú priamo vo svojich interných nariadeniach. Nemusí sa stať hneď nič, ale niekto sa môže pripraviť na neskoršie vylúpenie !

Tajná kombinácia trezoru
Tajné kombinácie si nikdy nepíšte na papier ktoré si dáte do šuplíku alebo do kalendára. Tak isto sa vyhnite tajným kombináciám ako Vaše rodné číslo či dátum narodenia Vašich detí či dátum Vášho sobáša, ŠPZ Vášho auta, ...
Všetky tajné kombinácie si musíte zapamätať alebo ich mať v zapečatenej obálke napríklad v bankovej schránke.

Zdieľanie trezoru
Ak chcete napríklad vo firme používať trezor s niektorými Vašimi zamestnancami je potrebné zvážiť aký typ zámku na trezore použijete.
V dnešnej dobe je efektívne používať elektronické zámky, kde každý užívateľ má vlastné tajné číslo a svoj prístup do trezoru. Niektoré elektronické trezorové zámky vedia vypísať presný zoznam časov a prístupov do trezoru. Dobré je nedávať Všetkým užívateľom rovnaký kód ale nechať si hlavnú manažérsku (administrátorskú) kombináciu pre majiteľa trezoru. Manažér môže povoľovať alebo zakazovať ďalšie kombinácie užívateľov.

Sťahovanie trezoru
Pri prvom nasťahovaní trezoru by o danom trezore nemal nikto vedieť. Aj keď je dosť ťažké skryť veľký a ťažký trezor. Pri jeho sťahovaní odporúčame škatuľu/obal zabaliť do nepriehľadnej fólie alebo dať na trezor škatuľu od chladničky či práčky. Takto aspoň s časti zabránite nežiaducim pohľadom Vašich zvedavých susedov alebo zamestnancov.
Neodbornou manipuláciou s trezorom, dochádza ku škodám na trezore – od kozmetických po veľmi závažné vedúce napr k vyhodeniu trezoru. Trezory po páde nejdú správne zatvárať, dvere trezoru sa môžu zadrhávať alebo sú skrížené. Zámková technika je citlivá na krútenie a hlavne otrasy a nárazy.

Pridať nový komentár

7 + 0 =

20 rokov skúseností

Technická podpora

Držitelia Tech. licencie

Kamenná predajňa

Veľkoobchod maloobchod

test