Ako vybrať bezpečnostnú vložku

Ako vybrať bezpečnostnú vložku
Fieldset
Anonymný
10. 5. 2019
0 komentárov

Cylindrická vložka dverí je súčasťou každých dverí, kde je použitý zadlabávací zámok. Vložka dverí má niekoľko parametrov a funkcií, ktoré by sme mali pred jej výberom poznať. 


Použitie cylindrickej vložky
Pred výberom cylindrickej vložky je potrebné vedieť kde bude použitá. Iný typ cyl. vložky použijeme pri vstupnej bráničke a iný typ pri vstupných dverách. Ak máte bezpečnostné dvere, ktoré majú viacbodové uzamykanie, nedoporučujeme šetriť na kvalitnom rozvorovom zámku a zámkovej vložke. V prípade, že máte len obyčajné dvere, je vhodné ich  doplniť ešte o prídavný zámok, aby ste predišli možnému vypáčeniu. Tak isto  garážová brána alebo dvere do skladu a pivnice, by mali byť zabezpečené kvalitnou zámkovou vložkou, pretože práve cez tieto priestory sa zlodeji ľahko dostanú do domu.
 

Typ vložky

Použitie

Stavebná vložka

Pre bežné uzavretie miestnosti

Bezpečnostná cylindrická vložka

Dom, byt, kancelária, pivnica, sklad

Bezpečnostná cyl. vložka s olivkou

Dom, byt, kancelária

Polvložky (skrátená cyl. vložka)

Schránka, bránička


Úroveň zabezpečenia

Pri výbere bezpečnostnej vložky je nutné vyberať cylindrickú vložku podľa bezpečnostnej triedy dverí a ich komponentov. Tzn. ak sú bezpečnostné dvere certifikované v III. bezpečnostnej triede, je nutné vybrať bezpečnostnú vložku, ktorá je certifikovaná taktiež v III. bezpečnostnej triede alebo vyššie (napr. v IV. bezpečnostnej triede).

Takýmto zladením bezpečnostných tried jednotlivých dverných komponentov dosiahnete maximálnu úroveň zabezpečenia Vašej domácnosti. V prípade poistenia majetku proti vykradnutiu, si poisťovne preverujú či jednotlivé bezpečnostné dverné komponenty súhlasia s bezpečnostnou triedou dverí. V prípade ak budete v bezpečnostných dverách používať stavebné cylindrické vložky alebo vložky certifikované v nižšej triede ako sú certifikované bezpečnostné dvere, môže Vám poisťovňa krátiť výšku vyplateného poistného.

Pyramída bezpečnosti Vám pomôže rozhodnúť sa pre úroveň zabezpečenia, prípadne sa obráťte na poisťovňu u ktorej ste poistený aké má požiadavky. Pyramída bezpečnosti má štyri farebne odlíšené úrovne bezpečnosti napr. proti vyhmatnutiu, odvŕtaniu, vytrhnutiu atď.

 

4. bezpečnostná trieda cylindrickej vložky (Veľmi vysoká ochrana):
Pre vnútorné dvere, odolné proti vyhmataniu, odvŕtaniu, vytrhnutiu i hrubému násiliu

3. bezpečnostná trieda cylindrickej vložky (Vysoká ochrana):
Pre vnútorné dvere, ktoré je treba ochrániť pred nezvanými hosťami

2. bezpečnostná trieda cylindrickej vložky (Zvýšená ochrana):
Spoločné priestory v dome, brány, vnútorné dvere domov

1. bezpečnostná trieda cylindrickej vložky (Základná ochrana):
Stavebné vložky, bránky, provizórne uzamknutie


Správne zmeranie cylindrickej vložky
Správne zmeranie cylindrickej vložky je zásadný krok, ktorým sa vyhnete množstvu problémov. Meranie je jednoduché a zaberie len pár minút. Ak máte vo dverách starú cyl. vložku, ktorá Vám rozmermi vyhovuje tak najjednoduchšia je demontáž takejto cyl. vložky a zmeranie.

Pozor: Rozmer meriame vždy od stredovej skrutky (šróbu) !


Ak cyl. vložku nemáte tak správny rozmer pre Vaše dvere a kovanie zistíte tak, že odmeriate vzdialenosť vonkajšej (B) a vnútornej (C) strany od upevňovacej skrutky. Vzdialenosť sa počíta aj s kovaním. Vložka by mala kvôli bezpečnosti presahovať kovanie o max. 3mm.

A – Celkový rozmer vložky (súčet B + C)
B – vzdialenosť upevňovacej skrutky od vonkajšej hrany kovania z vonkajšej strany dverí
C - vzdialenosť upevňovacej skrutky od vonkajšej hrany kovania z vnútornej strany dverí

Kompletnú ponuku cylindrických vložiek nájdete na nasledujúcom odkaze.

Pridať nový komentár

1 + 0 =

20 rokov skúseností

Technická podpora

Držitelia Tech. licencie

Kamenná predajňa

Veľkoobchod maloobchod

test