Ako zostaviť zabezpečovací systém

Elektronický zabezpečovací systém Ajax
Ako zostaviť zabezpečovací systém
Fieldset

Uvažujete nad zabezpečovacím systémom na dom, byt či chalupu ? Elektronický zabezpečovací systém Ajax Vás ochráni nie len pred zlodejmi ale aj proti požiaru či vytopeniu.

Čo musí spĺňať kvalitný zabezpečovací systém:

  • Certifikácia

Certifikácia je veľmi dôležitá. Len certifikované zabezpečovacie systémy prešli kontrolou a náročným testovaním. Len certifikované zabezpečovacie systémy môžu byť pripojené na PCO (pult centrálnej ochrany).

  • Napájanie a záložná batéria

Dôležitosť záložnej batérii sa ukáže až pri výpadku prúdu. Ústredne Ajax sú osadené záložnou batériu s výdržou až 16 hodín. V prípade, že chcete zabezpečiť objekt, v ktorom nie je stále napájanie (napr. karavan, jachta alebo chata) Ajax má riešenie aj pre Vás – v ponuke máme zabezpečovacie ústredne napájané 12V. Vo väčšine prípadov hub spotrebuje menej ako 100 mA , takže bežná autobatéria vydrží 1–2 mesiace bez dobíjania.

  • Komunikačné kanály

Zabezpečovací systém by sa nemal spoliehať len na 1 komunikačný kanál a preto sú ústredne Ajax vybavené niekoľkými komunikačnými kanálmi. V ponuke Ajaxu je niekoľko verzii ústrední, pričom najčastejšie používané komunikačné kanály sú:

  • Ethernet (LAN),
  • WIFI,
  • GSM.

Ako zostaviť zabezpečovací systém

 

V prvom rade je nutné si vybrať správnu centrálnu jednotku (hub), ktorý je mozgom celého zabezpečovacieho systému. Centrálnu jednotku si vyberajte podľa napájania kde sa bude nachádzať (12/ 230V). V prípade, že uvažujete nad zabezpečením objektu, kde je stále napájanie zvoľte si centrálnu jednotku 230V no v prípade, že uvažujete nad zabezpečením dodávky, jachty alebo chaty, kde nie je stále napájanie, zvoľte úspornejšiu 12V jednotku.

Centrálny Hub taktiež vyberajte podľa možností komunikácie – Wifi, GSM, Ethernet a podľa funkcii, ktoré od zabezpečovacieho systému očakávate. V prípade použitia PIR detektorov s kamerou, je nutné siahnuť po novšej centrálnej jednotke min HUB 2.

Okná a dvere odporúčame zabezpečiť magnetickými detektormi, ktoré vyhlásia poplach v prípade, že sa magnet vzdiali od detektoru. Okenné a dverné magnetické detektory odporúčame doplniť o pohybové detektory.

Miestnosti zabezpečíme pomocou detektorov pohybu (PIR detektorov). PIR detektory môžu byť klasické alebo MW detektory, ktoré majú vyššiu odolnosť voči planým poplachom no sú aj drahšie a neodporúčame ich umiestňovať pri zdroj sálavého tepla ako je krb či radiátor. Pohybové detektory môžu byť doplnené o kameru alebo o snímač rozbitia skla.

Zabezpečovací systém je možné doplniť o detektory požiaru či detektory proti úniku vody. Detektory požiaru odporúčame umiestniť do každej spálne. Každý požiarny detektor Ajax je osadený silnou sirénou, ktorá Vás v prípade požiaru zobudí a upozorní Vás na prípadný požiar. V ponuke máme aj špeciálny požiarny detektor spolu s detektorom CO, ktorý okrem požiaru reaguje aj na únik CO.

Detektory úniku vody sa umiestňujú do technickej miestnosti, za práčku prípadne za umývačku riadu. Systém je možné doplniť o Relé, ktoré dokáže dodať impulz elektromagnetickému ventilu na uzavretie vody. Celý systém potom bude fungovať plne automaticky – pri zaznamenaní úniku vody sa automaticky uzavrie elektromagnetický ventil, ktorý zastaví prívod vody.  

Zabezpečovací systém Ajax je možné ovládať niekoľkými spôsobmi:

  • Dotykovou klávesnicou,
  • Pomocou mobilnej aplikácie,
  • Kľúčenkou

Je len na Vás, ktorý spôsob si vyberiete. Okrem iného Ajax podporuje funkciu Geofence, ktorá v prípade odchodu z domu Vás automaticky upozorní na zapnutie alarmu.

V neposlednom rade je nutné myslieť aj na zvukovú signalizáciu alarmu – sirénu. V ponuke máme vonkajšiu sirénu, ktorá sa umiestňuje na fasádu a vnútornú sirénu, ktorú umiestňujeme pri dvere resp. všade tam, kde bude jej zvuk znieť odstrašujúco.  

Celý systém je možné osadiť aj SMART prvkami, pomocou ktorých môžete na diaľku ovládať el. spotrebiče, zásuvky, osvetlenie ale i žalúzie či bránu. Je len na Vás čo sa rozhodnete ovládať pomocou smart doplnkov Ajax.

 

 

 

 

Pridať nový komentár

1 + 5 =

20 rokov skúseností

Technická podpora

Držitelia Tech. licencie

Kamenná predajňa

Veľkoobchod maloobchod

test