Tipy na zlepšenie bezpečnosti vašej domácnosti bez veľkých investícii

Tipy na zlepšenie bezpečnosti vašej domácnosti bez veľkých investícii
Fieldset
Anonymný
10. 5. 2019
0 komentárov

Koľko peňazí ste ochotní minúť na zabezpečenie vašej domácnosti ?

Je známe, že inštalácia domáceho zabezpečenia (alarmu) môže byť celkom nákladné. Budete musieť investovať do kúpy niekoľkých prvkov zabezpečenia. Avšak nie všetci ľudia majú také financie aby si mohli dovoliť investovať do elektronického bezpečnostného systému. Existuje niekoľko spôsobov ako zabezpečíte vašu domácnosť bez veľkých investícii. Tu je zopár nápadov ako mať bezpečný domov bez potreby veľkých investícii.

1.) Zbytočne na seba neupozorňujte
Zbytočne na seba neupozorňujte a nenechávajte len tak ležať na dvore veci ktoré môžu nalákať zlodeja priamo k vám. Bicykle, skúter či kosačku schovávajte do garáže a to aj napriek tomu ak máte dvor oplotený. Zlodeji sú veľmi rýchli a drzí, dokonca im neprekáža ani plot. Pokiaľ si zakúpite novú LCD televíziu alebo inú drahú elektroniku, krabice z nich nikdy nenechávajte pohodené len tak pri koši. Tak isto to môže upriamiť pozornosť zlodejov priamo na vás.

2.)  Vytvorte ilúziu že ste doma
Väčšina krádeží sa koná práve v dobe keď sú ľudia v práci. Z tohto dôvodu je vhodné vytvoriť ilúziu, že vo Vašom dome stále niekto je a to buď zapnutým svetlom, televíziou či rádiom. Ak sa rozhodnete nechávať zapnuté svetlá, uistite sa, že máte nainštalované úsporné LED žiarovky ktoré majú menšiu spotrebu elektrickej energie a sú šetrnejšie k životnému prostrediu. 

3.) Zabezpečenie okien
Pred odchodom z domu sa uistite, že sú všetky okná riadne zavreté. To platí aj pre malé okná napríklad na špajzy. Ak si chcete byť naozaj istý tým že sa ku vám žiadny zlodej nedostane práve cez okno odporúčame na ne namontovať špeciálne uzamykateľné kľučky a na sklá špeciálne fólie ktoré zabraňujú rozbitiu skla.

4.)  Neschovávajte náhradný kľúč vonku
Možno sa to zdá ako dobrý nápad skryť náhradný kľúč pod kvetináč, rohožku poprípade pod kameň ale verte nám je to ten najhorší možný nápad. V podstate ide o pozvánku pre zlodejov. Zlodeji ako prvé hľadajú náhradné kľúče na takýchto predvídateľných miestach. Ak si chcete predsa len takýto náhradný kľúč skryť, najlepšia možnosť je nechať ho u svojich rodičoch či súrodencoch.

5.) Neoznačujte si kľúče adresou
Nikdy si kľúče neoznačujte identifikačnými údajmi podľa ktorých by vás mohol nálezca nájsť resp. nájsť aj vašu adresu. V prípade že kľúče stratíte je nutné okamžite vymeniť cylindrické vložky vo dverách pretože nikdy neviete kto dané kľúče má a či vám náhodou neboli ukradnuté.

6.) Starajte sa o okolie Vášho domu
Vysoké kríky či stromy sú dobré úkryty pre zlodejov, kde môžu počkať do doby až bude čistý vzduch a odtiaľ sa následne dostanú do vášho domu. Netvrdíme že teraz máte zrezať všetky kríky a stromy. Upravte len kríky v blízkosti okien. Vysoké stromy, ktorých konáre dosahujú parapetu horných okien zrežte. Vyhnete sa tak možnosti, že k vám zlodej môže prísť z výšky. Zrezaním kríkov či konárov stromov odstránite tmavé tiene, ktoré môžu taktiež skryť votrelca.

7.) Príprava pred dovolenkou
V letnom či zimnom období ľudia vyrážajú na dovolenky a tak  nechávajú svoje domovy prázdne. Takéto domy sú lákadlom pre zlodejov. Poproste rodinu či známych aby Vám počas vašej neprítomnosti skontrolovali byt a vyberali schránku. Plná schránka novín a letákov je výstrahou pre zlodejov, že nie ste doma.  Ďalším dôležitým pravidlom je: „nikdy sa nechváľte na sociálnych sieťach, že opúšťate svoje obydlie.“ Fotky z dovolenky môžete zverejniť aj po príchode domov. Vyhnete sa tak zbytočnej pozornosti potencionálnych zlodejov.

8.) Zoznámte sa so svojimi susedmi
Spoznajte vašich susedov, je to jeden z najdôležitejších bezpečnostných krokov ktoré môžete podniknúť. Dobré susedské vzťahy zaisťujú zvýšenú pozornosť susedov ak sa k vám bude chcieť niekto dostať. Cudzia osoba v okolí vzbudí veľké podozrenie a susedia spozornejú.

9.) Zostaňte pozorní !
Aj keď je dobré vedieť, že vo svojom okolí máte ľudí ktorí dajú na vás pozor je nutné aby ste na seba dávali pozor aj vy. Ak nie ste dostatočne pozorní v tom čo robíte, môžete nevedomky zlodejovi predostrieť „červený koberec“ priamo ku vám domov. Aj keď to môže znieť ako paranoja, naozaj nikomu nehovorte vaše cestovné plány. Zlodeji môžu takúto informáciu využiť a navštíviť vás v dobe vašej neprítomnosti. Rovnako nie je najmúdrejšie vystavovať na sociálnych sieťach fotky vášho finančného obnosu či iných drahých vecí.

10.) Zamykať, zamykať, zamykať !
Zamykajte okná aj dvere, je to najdôležitejšia vec ktorú môžete spraviť. Napríklad aj bezpečnostné dvere sú bezpečnostné len vtedy ak sú riadne zamknuté ! Odporúčame dvere zamykať aj v prípade že ste doma. Viac ako 30% všetkých vlámaní sa stalo bez použitia sily. To znamená že veľa ľudí opúšťa svoje domovy bez zamknutia.

11.) Montáž alarmu
Zvážte montáž alarmu a kamerového systému. Najväčšiu bezpečnosť dosiahnete len správnou kombináciou mechanického a elektronického zabezpečenia !  Kamerový systém a alarm je vhodné namontovať aj na staršie domy. Okrem toho že alarm vám zabezpečí aktívnu bezpečnosť, poskytuje aj sekundárnu – preventívnu funkciu. Je dokázané, že nehnuteľnosti ktoré sú zabezpečené alarmom si zlodeji vyberajú podstatne menej často ako tie nehnuteľnosti ktoré takéto zabezpečenie nemajú.   

12.) Aj vizuálne varovania pomôžu
Vizuálne varovania ako „Pozor zlý pes“ či „Objekt je zabezpečený alarmom“ sú taktiež veľmi účinné ako prevencia pred nežiaducou návštevou.

13.) Cennosti uchovávajte v trezore
Všetky svoje cennosti uchovávajte v trezore či sejfe. Inštalácia domáceho trezoru je relatívne lacná a dokáže ochrániť Váš majetok a to ako pred zlodejmi tak aj pred požiarom.

14.) Akademické tituly sú tabu
V prípade že si dávate na zvonček či schránku vaše meno, používajte ho v množnom čísle (napr. rodina Mrkvičková). Akademické tituly odporúčame na schránke či zvončeku nepoužívať nakoľko aj takáto maličkosť býva lákadlom pre zlodejov.

15.) Predlžovacie šnúry  
Nenechávajte predlžovacie šnúry len tak pohodené na dvore. Takýto zdroj el. energie môžu zlodeji využiť pre napájanie elektrických nástrojov, ktoré im uľahčia vlámanie sa do domu.

16.) Aj novostavby treba zabezpečiť 
Neobývané novostavby sú v hľadáčiku zlodejov viac ako kedykoľvek predtým. Zlodeji sa zameriavajú na takéto novostavby hlavne preto, že sú slabo chránené a je malá pravdepodobnosť žeby ich pri ich zákroku niekto vyrušil a čo viac v novostavbách zlodeji ľahko prídu k novým elektrickým spotrebičom. Preto netreba podceňovať zabezpečenie stavieb už od prvotnej fázy.

Pridať nový komentár

2 + 3 =

20 rokov skúseností

Technická podpora

Držitelia Tech. licencie

Kamenná predajňa

Veľkoobchod maloobchod

test