Ako vybrať správny trezor

Ako vybrať správny trezor
Fieldset
Anonymný
10. 5. 2019
0 komentárov

Trezory chránia majetok 24 hodín denne pred krádežami a nedovolenou manipuláciou. Tu je zopár rád ako postupovať pri výbere správneho trezoru.

Hlavnými parametrami sú:


Rozmery trezoru

Základným limitom pri kúpe trezoru je práve veľkosť priestoru, kde chceme trezor umiestniť. Treba sa zamyslieť nad tým, že trezor sa nevymieňa každý rok a je to investícia na dlhé roky, pričom sa môže meniť aj potreba na ktorú trezor práve kupujete. Napr. teraz plánujete v trezore uchovávať len pár cenností a myslíte si, že nebudete potrebovať veľký a bezpečný trezor no v budúcnosti sa môžu Vaše nároky zmeniť a budete potrebovať viac miesta, pričom budete chcieť v trezore uchovávať aj cennosti poprípade hotovosť vyššej hodnoty. Do menšieho trezoru viac vecí nezmestíte ! Vnútorný priestor trezoru býva variabilný – môže byť osadení policami, uzamykateľnými schránkami , poprípade výsuvnými policami atď.

Hlavné problémy:

  • Niektoré trezory sa dajú otvoriť len do uhlu 90°, čo môže sťažovať prístup pre vkladanie vecí.
  • Pri veľkých trezoroch môžete mať problém pri sťahovaní, hlavne kvôli úzkym priechodom a priestorom, ktoré Vám môžu stáť v ceste

Hmotnosť trezoru

Trezory sú špecifické práve svojou hmotnosťou, ktoré nemôžeme ovplyvniť a to v prípade ak chcete zachovať svoje požiadavky na rozmer trezoru a bezpečnostnú triedu. V zásade platí, že čím je vyššia bezpečnostná trieda trezoru, tým je aj vyššia hmotnosť trezoru.

Hlavné problémy:

  • Veľké trezory bývajú spravidla aj ťažké, čo môže dosť zásadne zaťažovať podlahu
  • V prípade pochybností si najskôr zaistite posudok statika na celú trasu sťahovania a na miesto inštalácie

Umiestnenie trezoru
Pri umiestnení trezoru dbajte na to aby nebol trezor vystavený na očiach. Trezor môže byť umiestnený ako :

Súčasť nábytku:
Vďaka nenáročnej inštalácii je nábytkový trezor vhodný do všetkých interiérov samostatne alebo ako súčasť nábytku. Primárnou funkciou trezoru je ochrana proti vypáčeniu. Nábytkové trezory je potrebné ukotviť k podlahe alebo prídavným kotvením aj do steny.

V stene:
Stenové trezory sú vhodné hlavne v prípade potreby utajenia miesta umiestnenia trezoru, a ukrytia zabezpečovacích zariadení tak, aby nezasahovali do architektonickej kompozície interiéru. Výhodou je fixné zamurovanie do steny. Stenový trezor je ideálny pre podnikateľské subjekty a firmy, ktoré pracujú s peniazmi. Ak sa trezor neotvára pri každom vklade hotovosti, ide o tzv. vhozový stenový trezor.

V podlahe:
Podlahové trezory sú vhodné hlavne v prípade potreby utajenia miesta umiestnenia trezoru. Sú určené na zabudovanie do podlahy. Výhodou podlahového trezoru je jeho pevné osadenie,ktoré efektívne zabraňuje vypáčeniu. Trezor zabudovaný do podlahy je však náročnejší na inštaláciu a starostlivosť.


Certifikát k trezoru

Pri kúpe trezora je potrebné dbať aj na jeho certifikáciu. Certifikát je zárukou toho, že výrobok odpovedá určitej bezpečnostnej triede a teda odolá pokusom o jeho prekonanie predpísanými metódami a prostriedkami (viď. certifikácia trezorov). Základnou normou pre certifikáciu trezorov je Európska norma EN 1143 alebo Česká norma ČSN 906012.
Ak vlastníte certifikovaný trezor, nebudete mať problém pri poistení majetku, ktorý v ňom chcete uchovávať. Celkovú hodnotu majetku, ktorú odporúčame uchovávať v jednotlivých certifikovaných trezoroch nájdete v tabuľke nižšie.

Doporučená bezpečnostná trieda trezoru podľa hodnoty poisteného majetku v trezore:

Bezpečnostná trieda

Počet zámkov

Cca. poistná suma

0.

1 ks triedy A

9 958 €

I.

1 ks triedy A

16 596 €

II.

1 ks triedy A

39 832 €

III.

1 ks triedy B

132 775 €

IV.

2 ks triedy B

200 000 €

V.

2 ks triedy B

500 000 €


Uskladnené veci v trezore
Pri kúpe trezora je potrebné zvážiť aj to čo v danom trezore plánujete uskladniť.

Cennosti a peniaze:
Cennosti a peniaze sú často iba malých rozmerov. Na ich bezpečnú úschovu je najvhodnejší malý trezor - nábytkový alebo stenový. Nábytkový trezor je svojím nenápadným vzhľadom ideálny do akéhokoľvek priestoru. Ukryť miesto zabudovania pred cudzími osobami sa dá vďaka stenovému trezoru.

Dokumenty:
Trezory na dokumenty poskytujú dokonalé bezpečie uloženým materiálom. Ukladací priestor trezorov je možné prispôsobiť individuálnym požiadavkám - napr. veľkosť priečinkov pre radenie šanónov. Pri uskladňovaní dokumentov sa odporúča výber trezoru s protipožiarnym prevedením.

Dátové nosiče:
Dátové trezory sú antistatické a ochránia pamäťové médiá ako napr. CD, DVD alebo USB zariadenia pred krádežou a požiarom. Odolnosť voči ohňu je garantovaná 120 minút. Výhodou trezorov je ich variabilita - vnútorné vybavenie a usporiadanie priečinkov je možné špecifikovať pri objednávke.

Zbrane:
Zbraňové trezory pre bezpečnú úschovu strelných zbraní a streliva zaručujú ochranu pred odcudzením a neoprávneným použitím. Výhodou je špecificky navrhnutý mechanizmus uzatvárania s použitím certifikovaného kľúčového zámku, vďaka ktorým obsah trezora nepredstavuje pre okolie žiadne riziko.


Zamykanie trezoru

K otváraniu trezorov sa v drvivej väčšine používajú tri kategórie trezorových zámkov alebo ich kombinácie. Zámok buď sám znemožňuje otvorenie dverí alebo zamyká rozvorový mechanizmus trezoru. Trezorové zámky sa delia do troch bezpečnostných tried: A, B, a C podľa Európskej normy EN 1300.

Bezpečnostné triedy hovoria ako sú zámky bezpečné a ako náročné je zámok prekonať (otvoriť). Trezorové zámky, ktoré majú rovnakú bezpečnostnú triedu by mali byť rovnako bezpečné bez ohľadu na to či sú ovládané kľúčom, mechanickým číselníkom alebo elektronickou klávesnicou.

Trezorový zámok na kľúč:
Trezorový zámok na kľúč je základná a najlacnejšia varianta zamykania trezoru. Hlavná nevýhoda zámku na kľúč je fakt, že so sebou musíte nosiť kľúče.  Trezorové kľúče majú zúbky, ktoré zrovnávajú stavítka v zámku. Podľa množstva takýchto zúbkov je možné odhadnúť bezpečnosť takéhoto zámku.

Mechanický kombinačný zámok:
Populárny zámok, ktorý v sebe kombinuje výhody kľúčového a elektronického zámku. Hlavnou výhodou je, že nemusíte nosiť kľúče ani vymieňať batérie. Zadávanie kombinácie je ale zdĺhavejšie a niekoho tiež môže odradiť komplikovanejší systém zadávania kódu. Tento variant zamykania je najvhodnejší v prípade ak do trezoru nechodíte príliš často.

Elektronický zámok:
Elektronické zámky sú veľmi rýchle a pohodlné.  Menšou nevýhodou je vyššia obstarávacia cena a potreba výmena batérií. Zadávacia klávesnica je možná v plastových a kovových prevedeniach. Tlačidlá klávesnice bývajú gumové alebo fóliové. Hlavnou výhodou týchto zámkov sú rôzne rozšírené funkcie ako sú: prístupy viacerých ľudí so svojimi kódmi, časové oneskorenie, vyhlásenie poplachu alebo výpis prístupov na počítači.

Biometrický zámok na odtlačok prstu:
Biometria je jednou z najmladších technológií. Ide o rozpoznávanie užívateľa pomocou špecifických znakov tela, napríklad podľa oka, prstu, ... Certifikované trezory so zámkom na odtlačok prstu majú vždy 2 zámky – jeden biometrický a druhý kľúčový prípadne elektronický zámok s PIN klávesnicou. Na trezore musí byť vždy aspoň 1 certifikovaný zámok. Zámky na odtlačok prstu sú len doplnkové. 

Pridať nový komentár

1 + 1 =

20 rokov skúseností

Technická podpora

Držitelia Tech. licencie

Kamenná predajňa

Veľkoobchod maloobchod

test