Zámkarský slovník pojmov

Zámkarský slovník pojmov
Fieldset
Anonymný
10. 5. 2019
0 komentárov

Prinášame vám krátky slovník pojmov z oblasti zámočníctva. 

Cylindrické vložky:

  • Cylindrická vložka - dverná vložka či fabka, všetky názvy označujú "cylindrickú vložku", ktorá slúži na odomykanie zadlabávacieho zámku dverí. (Je to tá časť dverí do ktorej vkladáte kľúč)
  • Bezpečnostná cylindrická vložka - je cylindrická vložka, ktorá má zvýšenú odolnosť voči prekonaniu. Zvyčajne zvýšenú odolnosť voči vytrhnutiu, vŕtaniu, SG metóde, atď.
  • Fabka - je ľudové označenie cylindrickej vložky. Pomenovanie vzniklo ešte v časoch socializmu keď sa na našom trhu dali zohnať ako jediné cylindrické vložky značky FAB.
  • Obojstranná cylindrická vložka - označuje štandardnú cylindrickú vložku ktorú použivate aj vo scojích dverách. Pri tomto type vložky sa dá zasunúť kľúč z oboch strán.
  • Jednostranná cylindrická vložka - označuje sa aj ako polvložka. Ide o cylindrickú vložku, kde je možné otvoriť dvere len z jednej strany (napr. pri garážových bránach).
  • Bezpečnostná trieda vložiek - skratka BT. Bezpečnostná trieda označuje odolnosť voči prekonaniu, pričom platí čím vyššia BT tým vyššia odolnosť voči prekonaniu. Poznáme 4 bezpečnostné triedy 1 (najnižšia bezpečnostná trieda) - 4 ( najvyššia bezpečnostná trieda)
  • Bezpečnostná karta - slúži ako právna ochrana kľúča. Pri niektorých typoch kľúčov je možné ich kopírovanie len po predložení bezpečnostnej karty.

Úpravy cylindrických vložiek:

  • Emergency, BSZ - táto úprava umožňuje odomykanie vložky aj v prípade keď je z druhej strany zasunutý kľúč. Táto úprava je vhodná ako prevencia pred vybuchnutím, nakoľko aj pri zasunutom kľúči z vnútornej strany môžete stále z vonkajšej strany odomknúť dvere.
  • Oliva,Olivka, Gombík - Úprava vložky pri ktorej máte z vnútornej strane namiesto klasického kľúča napevno namontovaný ovládací gombík.
  • Prevedenie vložky s palcom - Klasické prevedenie vložky, ktoré ovláda mechanizmus zadlabávacieho zámku. Toto prevedenie je štandardom pre skoro všetky dvere. Pre zistenie či potrebujete prevedenie vložky s palcom alebo ozubeným kolieskom je nutné cylindrickú vložku vymontovať z dverí.
  • Prevedenie s ozubeným kolieskom  - Prevedenie vložky s ozubeným kolieskom , ktoré ovláda mechanizmus zadlabábacieho zámku. Počet zubov môže byť 10 (štandardné), 9 a 13.
  • 3v1 Semafor - Je úprava vložiek značky Mul-T-Lock. Pri tejto úprave môžete pri strate kľúčov prekódovať vložku na novú sadu kľúčov bez nutnosti kúpy celej vložky. Toto prekódovanie môžete uskutočniť 3x.
  • 2v1 Semafor - Je úprava vložiek značky FAB. Pri tejto úprave môžete pri strate kľúčov prekódovať vložku na novú sadu kľúčov bez nutnosti kúpy celej vložky. Toto prekódovanie môžete uskutočniť 1x.
  • Flex control - Je úprava vložiek značky Mul-T-Lock. Pri tejto úprave taktiež ako pri úprave 3v1 môžete prekódovať vložku na novú sadu kľúčov no toto prekódovanie je možné vrátiť s5 na predošlú sadu kľúčov. Úprava Flex control je vynikajúcim riešením pri zabezpečení bytu, ktorý dávate na prenájom. Ďalšie uplatnenie si nájde pri nasadení vo firmách, ktoré nepoužívajú elektronický prístupový systém - po skončení pracovnej zmeny vrátnik uzamkne dvere hlavným kľúčom a zabráni tak otvoreniu dverí mimo pracovnej zmeny. Ráno vložku opäť odomkne a pracovníci už budú môcť na odomykanie/otváranie dverí používať svoje kľúče.
  • Zjednotenie vložiek na spoločný kľúč - Úprava vložiek pri ktorom ovládate všetky vložky jediným kľúčom.
  • Systém SGHK - je skratka pre "Systém Generálneho a Hlavného kľúča". Pomocou SGHK môžete ovládať dvere jediným kľúčom a zároveň získate prehľad kto a kde má prístup. Využitie SGHK je možné vo firmách, ktoré nechcú použivať elektronický prístupový systém. 

Značky vložiek v našej ponuke:

  • Mul-T-Lock (multlock,multilock) - Firma Mul-T-Lock pochádza z ďalekého Izraela. Zaoberá sa hlavne vývojom a výrobom bezpečnostných cylindrických vložiek ale aj iného dverného príslušenstva ako sú elektronické dverné kukátka či špeciálne SMART riešenie otvárania dverí. Mul-T-Lock patrí do portfólia spoločnosti ASSA ABLOY - najväčšieho svetového dodávateľa zámkov a zabezpečenia, ktorý zamestnáva viac ako 47 000 ľudí po celom svete. Firma Mul-T-Lock sa niekedy chybne nazýva aj multilock či mult-t-lock.
  • FAB  - Firma FAB je synonymom pre bezpečnostnú vložku. FAB bola kedysi jediným výrobcom bezpečnostných vložiek v ČSSR. Momentálne je firma FAB modernou firmou, ktorá okrem bezpečnostných vložiek vyrába prídavné zámky či smart riešenia ovládania dverí. FAB patrí do portfólia spoločnosti ASSA ABLOY - najväčšieho svetového dodávateľa zámkov a zabezpečenia, ktorý zamestnáva viac ako 47 000 ľudí po celom svete. Firma FAB sa niekedy chybne nazýva aj fabka.
  • EVVA - Firma EVVA pochádza z Rakúska. Zaoberá sa výrobou bezpečnostných cylindrických vložiek a iného dverného príslušenstva. Bezpečnostné cylindrické vložky značky EVVA patria k tomu najlepšiemu vo svete bezpečnosti. Vyznačujú sa dlhou životnosťou a vysokou odolnosťou voči násilnému otvoreniu.

 

Pridať nový komentár

2 + 0 =

20 rokov skúseností

Technická podpora

Držitelia Tech. licencie

Kamenná predajňa

Veľkoobchod maloobchod

test